Rösti

Man river potatis så grovt som möjligt, öser ner det i en stekpanna med mycket smör i, och steker på rätt hög värme. Meningen är alltså att det skall bli som en slags tjock pannkaka av det hela, som är rätt brun och knaprig. Det där med knaprig är viktigt. Jag har aldrig riktigt förstått vilken potatis som är bäst, lös potatis fastnar lätt i pannan, och fast potatis håller inte riktigt ihop. Det är nog bäst att försöka med fast potatis, mandelpotatis brukar vara bra.

Iallafall, pannan skall vara ordentligt varm när man slänger ner den rivna potatisen. Och ju mer fett det är i, desto bättre. Så trycker man på med stekspaden för att potäterna skall limma ihop sig, och för att röstin skall bli kompakt och stel. Det skall ryka så brandvarnaren går igång. Jufsa med stekspaden in under kanten så fort som möjligt (alltså, under ett så tidigt stadium av stekningen som möjligt. Det är således inte hastighetsjufs som åsyftas) för att den inte skall fastna. Sedan räcker det med att man skakar stekpannan lite då och då. Om man vill vara lite husmorsmacho kan man vända den som en pannkaka i luften, men det kräver då en stekpanna med flacka kanter. Ett pannkaksjärn är inte bra, då röstin kräver att få bada i fett, och det kommer att åka ut över hela spisen om stekpannan inte har någon kant.

Till detta krävs det salt och svartpeppar. Jag tycker det är bäst att inte salta och peppra i den rivna potatisen, utan på röstin där den ligger i stekpannan, på bägge sidor vartefter de kommer upp. Däremot kan man blanda i andra saker i den rivna potaisen, som t ex riven ost, parmesan, eller riven vitlök, som måste blandas ut med den rivna potatisen så att inte allt kommer i en enda klump.

Man kan också ha saker ovanpå röstin, alltså så att röstin blir liksom ett underlägg, som en slags pizzabotten. När man vänt röstin i stekpannan, saltat och pepprat, tar man således och slänger ner två ägg i en annan stekpanna, och steker rätt häftigt där också. Salt och svartpeppar där med. Det utseendemässigt bästa är att inte vändsteka äggen. När röstin är klar är äggen det också, man lägger röstin på tallrik, med äggen ovanpå som en sorts stor smiley.

Om man gör flera röstier (röstir?) kan det vara poäng att inte riva potatisarna till allihop på en gång, för en del potatisar blir lite uckiga av att exponeras för luften. Gången av det hela blir då att man river potäterna till nästa rösti medan man steker den förra röstin på dess första sida, för när man vänt den har man rätt fullt upp med äggen och så.

Rösti i stekpanna med för branta kanter
Stekpannan till vänster har för branta kanter. Det blir svårt att vända röstin. Det blir också svårt att platta till den ordentligt, vilket är viktigt för att den skall hålla ihop. Kolla bara bilden längst upp till höger.Såhär ska det se ut. Anledningen till att man dekorerat bilderna med olika råvaror är antagligen inte att man skall äta rå lök och rått sidfläsk till, utan det är väl till för att visa exempel på livsmedel som man kan steka och ha till röstin.Välkommen     Sida 2     Diverse     Recept
Mail