19810700

Jag sväljer ett fosforescerande tuggummi och tittar på en svartvit 30-talsfilm om flygets historia. Ett ryskt sightseeingjätteplan kommer in och skall landa, men stegrar sig, hamnar på rygg, kraschar och exploderar. I förgrunden ser man panikslagna kvinnor och barn, en bil som trycks sönder av explosionen trots att kraschen är 200 meter bort. Kameran går närmare, man ser räddningsmanskap, två små barn som chockade stampar på en modell av ett plan. En uppsnappad replik på filmen: “...och Thomas, han blev alldeles sönderriven, förstås...”

Senare går jag och Dagge in på ett bibliotek som har olika avdelningar för t ex trä. Böckerna är uppställda i en liten rundel, och det är svårt för oss att klämma oss ner inuti, för där sitter redan en liten kille, neger, med blå tröja. Jag är besviken: “Åh, jag trodde det fanns skivor här.” Han svarar: “Nej, bara tidningar”, och menar att folk skulle vara för oförsiktiga med skivor.

Dagge läser en Kalle Anka på temat trä: Musse Pigg är ute och åker vattenskidor. Det sätter sig en fluga av trä på hans huvud. Flugans klor växer ut runt Musses huvud, och bildar en kringla som klämmer ihop hans ansikte. Räddningen är en gammal sjökapten på en gammal skuta, för han har en nyckel, men några skurkar försöker förhindra detta, osv i många serierutor.

Själv får jag upp en tidning om flygets historia, och ser många rörliga bilder i svartvitt: En flygshow med massor av små flygplan som plötsligt svänger åt vänster, det ser farligt ut. Ett stort ryskt öppet sightseeingplan, som en Concorde eller T2, fast öppen som en sightseeingbåt, kommer in mellan trädtopparna, passerar nära kameran som har tele men saknar zoom, så bilden blir alldeles för liten, och sedan kommer kraschen som jag såg förut.

När jag läst klart så är det reklam på sista sidan i tidningen: Två bruna lyxiga korta cigarrer flyter i en brun lyxig whiskydrink i ett lyxigt glas på ett underlag av ett mörkt träslag, teak eller mahogny. En kvinnoröst säger: “Våga slå ett” (syftar på tärning) “och tänk på ett tecken för fyra gråmossor, våga slå två, och tänk på en sammanfattning av en otuktig kungörelse, våga slå tre, och tänk på ett skenheligt upprättande av Schillers fluga, våga slå fyra, och tänk på en kvinnlig romanfigur...” (Kan det vara Spader Dam, tänkte jag)

Den lille välartade killen mittemot mig, med kortklippt svart hår, vit skjorta med slips, och ljusblå V-ringad tröja, säger: “Vad lustigt, vi är så olika, men ändå kan vi samlas kring samma ämne, trä! Jag, till exempel, är huvudsakligen intresserad av navigatering...”

Välkommen Sida 2 Själbiografiskt Drömmar
Mail