Polisen behöver inte vara fascistoid.
Läs och lär, herrar ravekommission!
(M a o: jag kastar pärlor för svin
och talar för döva öron)

Date: Thu, 20 Nov 1997 23:08:39 +0100
From: Paradox
To: SRN

Zenon (som var här på listan tills för drygt ett år sedan) cyklade sin vana trogen utan cykellykta mot rött ljus mitt framför ett gäng poliser. De stoppade honom och gav honom ett gult kort (för er sportintresserade kan nämnas att gult kort betyder att man får en varning, rött kort att man blir utvisad). På det gula kortet står det "Gult Kort" med vita bokstäver, och längst ner i högra hörnet står det "Polisen, Amsterdam", för det var där detta utspann sig (här i Sverige hade de gjort köttfärs av honom och sedan anklagat honom för våld mot tjänsteman, ohörsamhet mot polismakten, missfirmelse av tjänsteman och våldsamt motstånd).

I alla fall: kortet är likadant på bägge sidor, men man kan vika upp det; Det är alltså en liten folder. På insidan finns det text på bägge sidor. På ena sidan handlar texten om cykling utan cykellykta, och på den andra handlar det om rödljuskörning. Man kan alltså ta isär foldern i två blad och få ett gult kort som handlar om cykling utan cykellykta, och ett annat som handlar om rödljuskörning, och så ger man lämplig del till respektive lagbrytare. Eftersom Zenon cyklade mot rött utan cykellykta fick han således hela kortet.
Jag citerar nu texten som står i kortet, snyggt centrerad i rött och svart. Först ena sidan:Lys upp din cykel innan det är för sent! Bli en ljuspunkt i mörkret om du vill undvika att död och fördärv korsar din stig. Men det är ännu inte försent! Eftersom polisen har korsat din väg och förkunnar sitt budskap:

Du behöver inte bli en av de 19.000 cyklister som årligen är inblandade i en trafikolycka! Du behöver inte bli en av de cyklister för vilka ljuset definitivt går ut! Och du behöver nu inte betala böter!

Om du bara lyser upp din cykel. För denna gång förlåter vi gärna dina synder. Men kom ihåg att nästa gång blir du nog straffad.

Lys upp din cykel innan det är för sent!


Och så den andra:


Stanna för ljuset! Det är ditt livs ljus. Förnekar du ljuset, då kommer död och fördärv att korsa din väg. Men det är ännu inte försent! Eftersom polisen har korsat din väg och förkunnar sitt budskap:

Du behöver inte bli en av de 19.000 cyklister som årligen är inblandade i en trafikolycka! Du behöver inte bli en av de cyklister för vilka ljuset definitivt går ut! Och du behöver nu inte betala böter!

Om du bara stannar för ljuset. För denna gång förlåter vi gärna dina synder Men kom ihåg att nästa gång blir du nog straffad.

Stå still vid ljuset, det är livets ljus.Sista raden på varje sida är med lite större stil, som en slags slutkläm, och allra längst ner står det med stora bokstäver:

Se Ljuset!

Nåväl, tjänstgörande polisman sträckte över kortet till Zenon. Zenon läste kortet, började skratta, och frågade om nu paradisets portar var stängda för honom. "Nej", svarade polisen, "Dina synder blir alltid förlåtna om du ångrar dig uppriktigt".

Vad jag vill säga med detta är väl uppenbart: Polisen behöver inte bära sig åt som fascister i ordets ursprungliga bemärkelse. Om de nu tycker att det är för mjunigt och effeminerat att försöka hjälpa ungdomar och göra det bättre för dem, behöver de inte gå till den motsatta extremen och som nu bara försöka jävlas med dem, sätta dit dem och straffa dem. Det går att vara en myndighet som övervakar lagens efterlevnad i praktiken, utan att som nu vara någon slags Judge Dredd, dömande och straffande myndighet i ett.

Fotnot: "Fascist" kommer från "Fasces", spöknippet (med dubbelyxa i) som var en symbol för de personer som i det gamla romarriket hade rätt att vara lagövervakande, dömande och straffande myndighet i ett. Fasces är också det som svenska polisen har som logga. Det är ingen tillfällighet. Polisen har som uttalad målsättning att överskrida sina befogenheter.

Välkommen Sida 2 Paradox SRN
Mail