RODRET & SIGNALEN
Vid upprepade tillfällen har polisen - angående ravepartyn de stoppat - sagt att nästan alla på ravepartyt har varit narkotikapåverkade, att de kunnat arrestera "busslaster" eller "hundratals" med ungdomar men bara tagit någon enstaka, med flera liknande uttalanden.

Man kan fråga sig varför polisen vill ge intryck av att det är på det här viset. Man har hört samma gamla visa många gånger tillsammans med det vanliga gnället från polisens sida om ökade resurser och befogenheter att misshandla våra unga. "Signalen" (som det heter nuförtiden) som polisen ger till allmänheten är att man inte blir straffad om man är drogad på dans. Meningen är väl att allmänheten skall bli upprörd och skrika på hårdare tag mot allt och alla som inte är dem själva. Effekten blir å andra sidan att ungdomar tar mera droger på dansställen, eftersom ju polisen har sagt att det alltid är så många som ändå gör det att chansen att man åker dit är försumbar.

I och för sig så tror jag inte att polisen äger tillräckliga förståndsgåvor för att inse konsekvenserna av vad de säger och gör. I en ledare i DN stod ungefär följande, undertecknat av en polischef och en socialsekreterare, apropå "rensa plattan"- aktionen: "Visserligen har hårdare straff, längre straff, hårdare tag, att vi hela tiden följer upp och aldrig lämnar dem ifred, att vi hela tiden är där och stör hanteringen, bara haft till konsekvens att narkotikabrottsligheten ökat i omfattning, men det är ändå en bra start på ett långsiktigt arbete, så därför måste vi få ökade resurser så att vi kan fortsätta på samma linje" osv.

Polisen hävdar att kampen mot narkotikan får motsatt effekt än den avsedda (dvs den avsikt som redovisas, vilken är en annan än den verkliga, men det är en annan fråga). När de märker att det går åt fel håll så tar de i med mer av samma, för man kan ju bara inte ge upp kampen mot narkotikan.

När man första gången försöker styra en segelbåt och vill till höger och därför för rodret åt höger så att man åker åt vänster, så ändrar man sig snabbt och för rodret åt andra hållet. Så inte politiker, polis, massmedia och den blodtörstiga mobben: Ju mer båten går åt vänster, ju mer trycker de rodret åt höger så att båten går ännu mer åt vänster varvid de trycker rodret ännu mer åt höger; inte *trots* att båten hela tiden går mer åt vänster, utan *för att* den skall gå åt höger, för man kan ju inte ge upp kampen mot narkotikan.

I sydligare länder har jag ibland sett mödrar som slår sina barn för att de skall sluta gråta:


"Varför slår du honom?"

"För att han skall sluta skrika såklart!"

"Ja, men han skriker ju för att du slår honom."

"Hur kan han göra det? Jag slår honom ju för att han skall sluta skrika. Jag säger åt honom att jag slår honom för att han skall sluta skrika, om han nu händelsevis inte skulle ha fattat den saken. Så hur kan han fortsätta skrika? Det är ju nästan som om han vill att man ska slå honom."

"Jamen då får du väl sluta slå honom då."

"Det var det dummaste jag hört, hur skulle man annars få honom att sluta skrika?"Suck. Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves.

Välkommen Sida 2 Paradox SRN
Mail