Råd och Rön från Psykonauten

14/6-97:
Magnus Eriksson wrote:
>
> Hej där alla glada srn:are..
> Någon som är lite inne på olika "växter" och örter..
> ( Dessa ämnen finns i diverse Herbals E som man kan köpa)..
> Som kan förklara för mig vad nedanstående är för något,och om det är
> skadligt (typ liknande E och LSD) eller om det är helt natuligt och
> ofarligt, typ lika
> ofarligt som sallad (obesprutad då förstås :)
> Här är dom följande......
>
> Sassafras, Calamus, fenylalanin, Sibirisk Ginseng, Kolanöt, Ipomoea
> Cola Vera, Galangal , Kava Kava, Sassafrasextrak...

SHAMANix wrote:

> > Någon gjorde reklam för http://www.smartdrugstore.com , vilket
> > såvitt jag kunde se var så nära knark man kunde komma den kvällen.

> Någon som har erfarenhet av den här sortens s.k. "smartdrugs" ?!
> All kontakt med dessa varor är intressant... :)

OK, here we go:

Jag inhandlade alltså en påse s k "California Blow", och ber först att få citera de reklampapper som delades ut på klubb 303:

"California Blow

Det perfekta lagliga substitutet för Cannabis.

Rulla en joint eller tänd en pipa och puffa öppet på dessa örter som
plockas, torkas och blandas i England enligt ett gammalt hemligt recept
med Passionsblomma.

Slappna av efter en stressig dag utan myndigheternas inblandning och låt
tankar och känslor flyga...

Total Chill Out!"

"(...)

Beskrivning:	Ett Cannabis-alternativ som ger en
		skön, avslappnad och lugn känsla.

Dosering:	Helt upp till dig.

Effekt:		Du blir soft, skön och avslappnad i
		hela kroppen. Enligt flera användare
		så blir man "skönt flummig".

Obs!		Behöver ej blandas med tobak!

129kr/påse (ca 30 gr.)"
Så långt reklamen. Innehållet i påsen ser ut som torkat och hackat gräs (alltså inte marijuana, utan just gräs), och luktar halm. Jag rullade en cigg med enbart detta material, alltså inte utblandat med tobak, och använde John Silvers rullapparat, som ger tjockare cigaretter än Rizlas, typ Gitanestuket. Jag drog djupa halsbloss och höll kvar röken på marijuanamanér. Röken hade en lite parfymerad, lite äcklig smak som brände lite på tungan. Smaken gjorde att det var omöjligt att röka utan att dricka något till (kaffe) för att få bort smaken. Efter två cigg rökta på detta sätt hade ingen som helst effekt inträtt.

Parentes: en gång blev jag av en kompis bjuden på några härligt doftande nybakta wienerbröd. Jag satte tänderna i ett, och upplevde en halv sekunds akut gåtfull tomhet i mitt medvetande: något var fel, mycket fel, något saknades, men vad?, innan jag förstod vad det var: wienerbröden var osötade. Det visade sig att hon hade varit på konditoriet, pekat, och sagt "får jag några av de där", och inte observerat att det var sådana hon fick. Sedan hade hon bjudit mig på dem utan förvarning för att visa hur hon själv hade upplevt dem.

Nåväl, samma frustrerande tomhet inträdde efter att ha rökt två cigg av ren "Kalifornisk Blåsning", utan att någon skönjbar effekt inträtt. Detta, plus den äckliga smaken, gjorde att jag var tvungen att varva med några riktiga cigarretter. Jag rökte några fler CB under kvällens lopp, men ingenting hände.

Jag vill i det här sammanhanget passa på att nämna att jag är väldigt känslig för droger. "Skönt flummig" blir jag av en vanlig cigarrett. Av en havannacigarr blir jag jävligt flummig, ibland så jag varken kan stå eller sitta. Den som inte vill röka kan ju prova med att lägga in ett par portionssnus, och ha dem kvar i käften så länge som möjligt.

Någon gång har jag sett (var det i England?) cigarretter som innehåller garanterat ofarliga och verkningslösa örter. CB verkar tillhöra den kategorin. I måndagens Aftonblad var den en väldigt upprörd artikel med någon som höll upp reklamlappen man fick på klubb 303 framför kameran, och en indignerad text som sade att "inte nog med att man kan köpa de här drogerna på nätet, det värsta är att de är helt legala", och krävde omedelbar lagändring, förbud, straff, hjälmtvång för cyklister, 30 i innerstan och förbud mot alkoläsk.

Det här är ju ett väldigt smart försäljningsknep. Jag tror jag skall börja sälja vetemjöl, annonsera ut det på nätet som helt ofarligt och dessutom helt lagligt. Folk (inte minst här på listan) skulle som en man ställa sig upp och kräva förbud, straff, hårdhandskar, och snabba och tydliga reaktioner från samhällets sida. Det är ju skandal att lagstiftningen inte hinner med, utan att det fortfarande skall få finnas något som är tillåtet.

Hursomhelst så sitter jag här med en påse som jag inte har de ringaste intentioner att röka vidare på. Om det finns någon som är intresserad, så maila mig namn och adress, så skickar jag så mycket som ryms i ett brev, om det är någon som känner sig hågad att upprepa mitt försök.

Psykonauten reser vidare.
> P-x
_____________________________________________________________________

14/6-97:
Psykonauten testar vidare. Nu fråga om Zippy, eller Herbal Speed. Även lite om Mate.

Magnus Eriksson wrote:

> Sassafras, Calamus, fenylalanin, Sibirisk Ginseng, Kolanöt, Ipomoea
> Cola Vera, Galangal , Kava Kava, Sassafrasextrak...

SHAMANix wrote:

> > Någon gjorde reklam för http://www.smartdrugstore.com , vilket
> > såvitt jag kunde se var så nära knark man kunde komma den kvällen.

> Någon som har erfarenhet av den här sortens s.k. "smartdrugs" ?!
> All kontakt med dessa varor är intressant... :)

Dagen efter mitt misslyckande med "California Blow" kollade jag in Zippy, eller Herbal Speed. Jag citerar återigen från reklamen:
"ZIPPY

Kallas för Herbal Speed. Var beredd på en massiv personlighetsboost
och en rejäl energikick som varar... ZIPPY är en blandning av
Kava Kava, Cola Vera och Galangal. Utmärkt Pick-Me-Up dagen efter!"

"ZIPPY

Herbal speed vestående av Kola Vera, Kava Kava och Galangal

98kr/rör (4 kapsl.)

Beskrivning: Drogernas Duracell - "It keeps you going and going."
Förstärker självförtroendet, ger en rejäl energikick. Gör dig varm,
glad och hjälper dig att hålla igång hela kvällen. Utmärkt Pick-Me-Up
dagen efter.

Dosering:	Minimum 3 kapslar
		Medium 4 kapslar
		Maximum 9 kapslar"
Så långt reklamen. Jag inhandlade 2 rör, dvs 8 kapslar. Kapslarna är röd/vita, ca 23 x 8 mm.

När man röker absorberas de verksamma ämnena genom lungväggarna och transporteras ganska omgående till hjärnan. Det är således svårt att överdosera om man röker. Det gäller bara att röka försiktigt och sluta så fort man känner någon effekt. När det gäller ämnen man sväljer kan man aldrig riktigt veta hur lång tid det tar innan de börjar verka: det beror på hur de löses upp i magen eller tarmen, om de absorberas genom tarmväggen eller redan genom magväggen, vad man ätit innan och för hur länge sedan osv.

Jag är dessutom som sagt ganska känslig. En dubbel espresso kan sparka igång mig ganska brutalt, och en gång gjorde jag misstaget att förtära tre Red Bull (tillsammans med mat): Jag blev ryckig och obekväm i kroppen, det kändes som om kroppen var för trång och jag hade växtvärk överallt. Jag blev tvungen att promenera omkring väldigt hastigt samtidigt som jag vevade med armarna. Jag hade ingen riktig kontroll på motoriken, utan gick ryckigt och ostadigt.

Nåväl, Zippy utlovades (till skillnad från California Blow) ha en långvarig och kraftig effekt. Det var dessutom något som skulle hjälpa en att hålla igång hela natten (vilket i och för sig inte är så svårt. Ännu mindre svårt borde det vara att, som reklamen sade, hålla igång "hela kvällen"). Jag beslöt mig därför att börja klockan tolv på natten (vilket inte är speciellt sent för min del), ta en kapsel varje kvart, och avbryta så fort jag kände någon effekt. De aktiviteter jag ägnade mig åt under tiden bestod av städning och nätsurfning, allt medan jag lyssnade på glad technomusik.

Kapslarna hade lätt för att fastna i halsen, och efterlämnade efter en liten stund en kortvarig, lite isande eller lätt brännande känsla i halsen. Kvart i tre på natten, en timme efter att jag tagit den åttonde och sista kapseln (alltså dubbla rekommenderade dosen, och nära maxdosen), hade ingen som helst effekt inträtt, förutom av de tre koppar kaffe jag förtärt under tiden för att upprätthålla min normala koffeinnivå. Jag kände mig lite behagligt trött och sömnig efter några timmars tillfredsställande städning, gick och lade mig och sov som en stock.

För de som vill testa något uppiggande kan jag rekommendera Mate som finns i de flesta hälsokostaffärer, ibland under namnet Herba-mate eller Yerba-mate, ibland utan bindestreck. Det är någon slags sydamerikansk ört som man kokar the av. Den ser ut som små gröna, ibland bruna, flagor, som fiskmat ungefär. Man använder ganska mycket, åtminstone en rågad matsked per kopp. I Sydamerika gör man enligt en obekräftad uppgift så, att man häller på kokande vatten, låter det dra i en sekund, häller bort vattnet, häller på nytt kokande vatten, och låter det dra i detta. Själv tycker jag att effekten blir bättre om man inte gör så, utan bara häller på kokande vatten och låter det dra, i princip hur länge som helst, eller tills det nått dricktemperatur, medan man rör om då och då. Man skall inte sila bort bladen (som man gör med vanligt the), utan låta dem ligga i kannan hela tiden. I Sydamerika dricker man det vad jag har förstått ur små runda koppar med sugrör. Jag brukar häva i mig en stor balja. Man skall ha väldigt mycket socker till, och det blir inte äckligt på samma sätt som när man sockrar kaffe eller the.

Konsumerad på detta sätt har Mate en uppiggande effekt som är både annorlunda och starkare än kaffe. Man blir inte darrig och illamående som man kan bli om man överdoserar kaffe eller the. Man blir cool som man blir av the, samtidigt som man blir uppåt och pigg som av kaffe. Man blir klar, avslappnad, alert och rationell. Välbefinnandet är snarare mentalt än fysiskt. Effekten kan bli så pass stark (beroende på doseringen) att det kan vara befogat att tala om att man blir påtänd på samma sätt som av kokain: man är mycket medveten om allt, och har allt under kontroll, vilket gör en lugn och aktiv på samma gång. Rekommenderas varmt. Har man druckit det ett par dar märker man att det är beroendeframkallande, och det är dags att tända av.

Ha det gott. Psykonautens provningsanstalt jobbar vidare.
__________________________________________________________________

18/6-97:
Råd och Rön från Psykonauten. Love Dove eller Herbal Ecstasy.

Magnus Eriksson wrote:

> Sassafras, Calamus, fenylalanin, Sibirisk Ginseng, Kolanöt, Ipomoea
> Cola Vera, Galangal , Kava Kava, Sassafrasextrak...

SHAMANix wrote:

> > Någon gjorde reklam för http://www.smartdrugstore.com , vilket
> > såvitt jag kunde se var så nära knark man kunde komma den kvällen.

> Någon som har erfarenhet av den här sortens s.k. "smartdrugs" ?!
> All kontakt med dessa varor är intressant... :)

I det här sammanhanget kan det vara värt att erinra om vad Nicholas Saunders skriver i Ecstasy and the Dance Culture (1995) ss 158-159:

Herbal Ecstasy

Legal substitutes for Ecstasy are becoming popular. They contain various herbs or herbal extracts that are psychoactive and are advertised to have similar effects to Ecstasy but are claimed to be legal and safe.

In fact some are dangerous and none of them produce empathy or tactile effects. It is only through expectation causing the placebo effect that they can produce similar effects to Ecstacy.

I sent a list of all the ingredients found in a variety of products and herbs sold as legal highs to a German specialist in psychotropic plants. She reported that most produced only speedy effects except the plant Ephedra or ma Huang in Chinese, from which the drug ephedrine is extracted. 'You feel shivers up and down the spine, especially in the roots of your hair. Ephedra makes you sweat and feel your muscles and skin more intensely. It can act as an aphrodisiac, especially for women. Unlike Ecstacy it helps you to concentrate your mind, so that some people find a good drug to use for mental work. As it's unpleasant to overdose, start with a low dose such as tea made from one teaspoon of dried herb stewed for 5 minutes and strained.'

Ephedra is described in Chinese medicine, but the maximum dose of the herb that may be legally prescribed is 600 mg 3 times a day. (...)

Herbal Ecstasy trial

"I was given 50 samples of a herbal Ecstasy (with a butterfly logo, then called e-line Ecstasy) to try out at Glastonbury festival in 1994, complete with instructions:

'Open your heart and allow yourself to become overwhelmed, because then and only then can you feel the true force of this experience... All six senses may become intensified. Things may seem crisper and clearer. Sounds may sound louder and feel more intense. Touch becomes more enhanced, things just simply feel better to touch, tastes, see, smell, and feel. Imagination will flow more rapidly, thoughts may become clearer and new ideas may appear at a more rapid pace.'

I handed out 100 samples as herbal Ecstasy on a deposit which was refunded in exchange for a completed questionnaire, but 50 were herbal vitamin pills. Some people compared their pill with others, deduced they had a placebo and reported no effect, but among the rest the results were similar. Experiences reported varied from nothing to the best ever with no hangover - yet as many were wildly enthusiastic about vitamin pills as herbal Ecstacy. I asked each user to say how much they would have paid for the pill, and the average for vitamin pills was £4.12 while for herbal Ecstasy was £3.98.

The company with the butterfly logo has quoted me out of context to make false claims: 'Enjoy Natural Euphoric Sensations From an Herbal Dietary Supplement... People reported all kinds of effects. Some even saying that it was the best ecstacy experience they'd ever had. -Nicholas Saunders, U.K.; E for Ecstacy, 1992'

Conclusion

Because something is natural and legal does not mean it is safe. Herbal Ecstasy without ephedra will have no greater direct effect than coffee or caffeine drinks as Red Bull, while ephedra may well be more dangerous than MDMA. (...)

A large part of the effect of any drug depends on expectations, and someone who knows and expects the mood produced by Ecstasy is likely to experience that, especially when prompted by some familiar physical reaction. Expectations can trigger moods by releasing neurotransmitters in the brain, just as happens when someone takes a drug."

Så långt Nicholas Saunders. Nåväl, eftersom jag misslyckades med California Blow (cannabissubstitut) och Zippy (Herbal Speed) tyckte jag det var dags att ta tjuren vid hornen och nedsvälja smartdrugsarnas flaggskepp, Love Dove eller Herbal Ecstasy. Från reklamen:
"Love Dove
Superstark Herbal Ecstasy

Det perfekta partypillret med en potent blandning av Sassafras,
Calamus, Sibirisk Ginseng, Guarana och kolanöt. Love Dove överraskar
med ökad energi, sköna rysningar, sinnesutvidgning och ett extatiskt
lyckorus, d.v.s. alla positiva effekter hos kemisk Ecstasy, utan de
negativa bieffekterna. Nu kan du dansa hela natten, utan att bryta mot
lagen! Funkar också bra för meditation och inre resor. Vår mest
efterfrågade produkt!

Storsäljare i flera länder! 129kr/rör (5 tabl.)"

"(...)

Beskrivning:	Love Dove är det perfekta partypillret!
		Dansa och kramas hela natten lång - lagligt!

Dosering:	Minimum 3 tabletter
		Medium 5 tabletter
		Maximum 10 tabletter

Effekt:		Du får ökad energi och kan hålla igång mycket
		längre än vanligt. Kroppen börjar pirra och sköna
		rysningar kryper längs ryggraden. Sinnena utvidgas
		och det blir svårt att hålla leendet borta från
		läpparna. Det ultimata lyckopillret!

Tips!		Om du skall meditera och göra inre resor är Love Dove
		perfekt för dig."
Jag köpte tre rör. Här skulle det överdoseras. Av reklamen framgår att effekten skall vara långvarig, så jag gör på samma sätt som förut, tar en tablett varje kvart, på fastande mage hela tiden, och avbryter om jag känner någon effekt. Jag börjar kl. 17:00. Tabletterna är röda (skall kanske påminna om de som var populära förra sommarn), runda och svagt välvda, ca 11 mm i diameter, ca 7 mm tjocka mitt på och ca 5 mm vid kanten. Inga övriga kännetecken. De smakar lite svagt örtigt, som hälsopiller eller om man tuggar på örtthé. Jag har lite kompisar hemma, fikar, städar.

Nu är klockan 20:30, jag har tagit 15 tabletter och ingen... jo, vänta, nu händer något... hjälp... xgkdnvrtgggckkkk... äh, jag bara skojade. Möjligen, möjligen har de en svagt uppiggande effekt i denna dos, men i så fall svagare än kaffe eller thé. Anledningen till att man bör misstro reaktioner som är så svaga att man knappt märker dem är ju (som ovan nämnts) att man framkallar sina egna reaktioner.

Ett annat av smartdrugstores preparat skall t ex framkalla "starka lustar". Om man sitter och känner efter om man är kåt, dröjer det inte förrän man tänker på sex, och detta gör förr eller senare att man blir kåt.

När jag (som nu) har svalt 15 tabletter av något vars maxdos är 10, så tänker jag att då *måste* det märkas på ett eller annat sätt. "Känner jag mig inte lite uppåt nu", och letar efter känslan av att vara uppåt, minns den, framkallar den, tänker "jovisst är jag lite lite uppåt", och med hjälp av positiva affirmationer lyckas jag förändra mitt humör en liten smula. Det hjälper naturligtvis att jag betalat nära 400:- för den här skiten. Jag VILL att den skall ha effekt, för annars har jag ju slängt pengarna i sjön. "Sassafras, är det inte något man använder när man tillverkar E?"

Nej, sanningen att säga, och allvarligt talat, så har Love Dove ingen som helst effekt på en känslomässigt lättrörlig person med låg kroppsvikt. Att - som reklamen för Love Dove uppmanar en att göra - "Dansa och kramas hela natten lång - lagligt!", eller bara dansa hela natten lång, har en väldigt stor och väldigt markant effekt, och kostar bara en bråkdel.

Slutligen ur reklamen: "Glöm alla syntetiska droger som förstör din hälsa, ekonomi och ditt psyke". Love Dove är visserligen inte en syntetisk drog som förstör ens ekonomi utan en naturlig drog som förstör ens ekonomi, men om den nu ändå skall förstöra ens ekonomi borde man kunna kräva att den har en effekt som uppväger denna ekonomiska förstörelse.

Jag har alltså gjort av med 129:- på California Blow, 196:- på Zippy, och 387:- på Love Dove, summa 712:- och "Jag blev inte hög, jag blev bara trög" (Dag Vag efter The Fugs' "I couldn't get high, I don't know why"), och min redan innan hårt ansträngda ekonomi har fått sig ett lika stort avbräck som Claudias på FI IV, samtidigt som jag fått ut ungefär lika mycket av det, så nu blir det inte flera test på ett tag.

Välkommen Sida 2 Paradox SRN
Mail