Johannes av Korset

Josef Theeuwes: Johannes av Korset


Visserligen är Johannes av Korset säkerligen intressant som författare och kanske också som person (vilket han självklart skulle protestera våldsamt emot), men framförallt är denna bok spännande som beskrivning av maktstrider inom en religiös orden på 1500-talet, en rekommenderad och skräckfylld läsning.

(sid 38, om religiösa uppenbarelser:)

“Med hänsyn till inre ord, syner och uppenbarelser, de må vara bedrägerier av djävulen eller bära Guds insegel, säger jag att man inte bör befatta sig med dem, inte söka andlig näring i dem och inte i någon av det andliga livets etapper dröja kvar vid dem. Man får aldrig bygga på dem eller ens fästa avseende vid dem ... utan bestämt avvisa dem, utan att ens efterforska om de är goda eller dåliga.”

(sid 98-99:)

De få dagar som kapitelfäderna stannade kvar i Lissabon begagnades av dem alla, med undantag av Johannes av Korset, för att besöka en på denna tid mycket omtalad dominikannunna som sades vara märkt av Kristi fem sårmärken. Till sina medbröders stora förargelse vägrade Johannes av Korset att befatta sig med det undret. "Bara namnet (la monja de las llagas, nunnan med sårmärkena) sade han "gör mig redan ont." Prior Marino beskyllde honom för avundsjuka "eftersom hon inte är Din andes barn" och visade honom bloddränkta linnedukar med korsformade avtryck efter sårmärkena, men det övertygade inte Johannes av korset. Då han kom hem till Los Mártires och utfrågades om undret med nunnan, svarade han endast: "Jag har inte sett henne och inte velat se henne. Jag skulle ha en beklagansvärd tro om den kunde styrkas av sådant."






Välkommen        Sida 2        Medeltidsmusik och gregoriansk sång        Teologiska hörnan, eller Café Gud        Lösryckta mer eller mindre relevanta citat
Maila mig